Les symboles viking les plus courants
Viking

De meest voorkomende Vikingsymbolen

De Scandinavische cultuur is een fascinerende wereld, rijk aan legendes en mysterieuze emblemen. De Vikingen waren oude Scandinavische krijgers die talloze gebieden veroverden. Hun fysieke kracht, moed en heldendaden vormen de kern van de vele legenden en mythen die vandaag de dag onze collectieve verbeelding bevolken. Deze verhalen bevatten een aantal zeer krachtige Viking iconen en symbolen - gebruikt in oorlogsvoering en in het dagelijks leven. Deze symboliseren vaak belangrijke elementen van de Vikingmythologie of de wereld van deze krijgers uit het noorden. In dit artikel kijken we naar een aantal van de meest voorkomende Vikingsymbolen en de betekenissen die eraan worden toegekend en die ze zo populair hebben gemaakt.

Oude Vikingsymbolen en hun gebruik in tatoeages

Veel Vikingsymbolen verschijnen nu in tatoeages en weerspiegelen de passie voor deze eeuwenoude cultuur. Ze worden vaak gekozen om persoonlijke overtuiging, innerlijke kracht of bewonderenswaardige karaktereigenschappen weer te geven. Hier zijn drie voorbeelden van symbolen die vaak gebruikt worden in Vikingtatoeages waar je vast wel eens van gehoord hebt of die je zullen inspireren:

Yggdrasil : l'Arbre de Vie viking tatoué dans le dos


Yggdrasil: de levensboom

De Yggdrasil is waarschijnlijk het bekendste en belangrijkste Vikingsymbool. Het is een gigantische kosmische boom die de negen werelden van de Noorse mythologie met elkaar verbindt, waaronder die van de goden (Asgard), mensen (Midgard) en de doden (Helheim). De klassieke voorstelling van Yggdrasil toont een boom met uitgestrekte, verstrengelde takken. Mensen die dit embleem laten tatoeëren, drukken vaak hun verbondenheid met het universum uit en willen een diepe band tussen alle elementen in hun leven symboliseren. Het is een manier om balans te vinden tussen de menselijke wereld en de kosmische elementen. De Yggdrasil levensboom tattoo is een symbool van harmonie, aarding en vrede.


Tatouage valknut viking

De Valknut: symbool van dode krijgers

De Valknut is een ander populair Viking embleem in tatoeages. Het bestaat uit drie verstrengelde driehoeken en symboliseert het lot van gevallen krijgers. Volgens de Vikingmythologie kunnen alleen diegenen die hun moed hebben bewezen op het slagveld na hun dood toetreden tot de prestigieuze hal van Valhalla. Het symbool wordt daarom vaak gebruikt omde moed, trots en eer van Vikingkrijgers weer te geven. Vandaag wordt de valknut tattoo gewaardeerd voor zijn geometrische stijl.

Tatouage éphémère de la hache de thor

De bijl van Thor: een beschermend amulet

Het derde symbool dat vaak gebruikt wordt in Vikingtatoeages is de bijl van Thor. Dit angstaanjagende wapen behoorde toe aan Thor, de god van de donder en de strijd. Het werd aangeroepen om krijgers te beschermen en vruchtbare oogsten te bevorderen. In Vikingtatoeages wordt de bijl van Thor vaak afgebeeld als een eenvoudige bijl of versierd met magische runen om zijn goddelijke kracht te benadrukken. Het handvat van de bijl is kort en geometrisch gevormd en belichaamt de krijgerwaarden die met Thor worden geassocieerd.

Viking runen: symbolen van kracht en bescherming

Runen zijn een ander kenmerkend aspect van de Vikingcultuur. Het is een runenalfabet dat voor verschillende doeleinden wordt gebruikt, waaronder het schrijven van heilige en wereldlijke teksten. Elke rune heeft een specifieke betekenis en kan worden beschouwd als een symbool op zich. Viking runen werden ook gebruikt voor magische en beschermende doeleinden. Hier zijn de drie belangrijkste:

  • De Futhark : dit is de naam die gegeven is aan het runenschrijfsysteem van de Vikingen. Het bestaat uit 24 karakters verdeeld in drie groepen van acht letters, bekend als 'ættir'. Elke letter heeft een naam en vertegenwoordigt een concept of object van symbolische waarde voor de Vikingen.

    Tatouage éphémère runes viking Futhark

  • Runen talismannen : de Vikingen geloofden in de kracht van de runen en gebruikten ze om zichzelf te beschermen tegen schadelijke krachten. Ze graveerden deze tekens in amuletten, die ze vervolgens droegen in de strijd of bij optredens. De combinaties van runen die zo ontstonden, vormden woorden vol betekenis.

    Tatouage viking talisman sacré

  • Bindrunen: hierbij worden twee of meer runen gecombineerd tot een enkel symbool. Deze techniekversterkte de kracht van individuelerunen, waardoor complexere en krachtigere combinaties ontstonden. De kracht van de runen werd zo vertienvoudigd, wat meer bescherming gaf.

De Noordse draak: een krachtig symbool in Vikingtatoeages

In de Vikingmythologie neemt de Noorse draak een speciale plaats in en is erg populair als tattoo. Deze mythische wezens werden zowel bewonderd als gevreesd om hun immense kracht en vernietigende kracht. Hun afbeeldingen werden vaak gebruikt om natuurkrachten te symboliseren, zoals de zee of het vuur.

Jörmungandr: de slang van Midgard

Deze gigantische slang is een van de beroemdste draken in de Vikingmythologie. Volgens de legende omcirkelde hij de wereld door in zijn eigen staart te bijten, waarmee hij oneindigheid en de cyclus van het leven voorstelde. Hij staat ook bekend als degezworen vijand van de god Thor, met wie hij vele gevechten uitvocht. Tatoeages met Jörmungandr roepen over het algemeen oerkracht op, veerkracht bij tegenslag en de onophoudelijke strijd tussen tegengestelde krachten.

Tatouage dragon viking Jörmungandr



Fafnir: de schatdraak

Fafnir is een andere emblematische draak uit de Noorse mythologie. Hij was oorspronkelijk een naar rijkdom hunkerende krijgerkoning die vervloekt werd en in een draak veranderde nadat hij zijn vader had gedood om het goud te bemachtigen dat hij angstvallig bewaakte. Dit vervloekte goud trok veel begeerte aan, maar Fafnir beschermde zijn schat fel tot aan zijn dood. Tatoeages geïnspireerd op dit verhaal kunnen symbool staan voor hebzucht, corruptie en het obsessieve streven naar materiële rijkdom.

Tatouage dragon viking Fafnir

Nidhogg: de knagende draak van de wortels van Yggdrasil

Nidhogg is een draak die woont in de diepten van de Boom des Levens, Yggdrasil, en voortdurend aan de wortels knaagt. Hij belichaamt chaos en vernietiging, maar ook regeneratie en vernieuwing. De aanwezigheid van deze eeuwige vijand onder de kosmische boom laat zien dat zelfs de fundamenten van het universum niet immuun zijn voor de krachten van wanorde. Een tattoo die Nidhogg voorstelt kan de eeuwige strijd tussen schepping en vernietiging uitdrukken, en het noodzakelijke evenwicht tussen deze twee krachten. Deze draak alleen al vertegenwoordigt de strijd van de hele mensheid tussen goed en kwaad.

Tatouage viking arbre de vie Nidhogg

Kortom, de Vikingcultuur zit vol krachtige en mysterieuze symbolen die de diepgaande waarden en voorouderlijke overtuigingen van dit krijgervolk weerspiegelen. Daarom zijn deze meest voorkomende symbolen van de Scandinavische cultuur perfecte motieven voor tatoeages met een sterke betekenis. Van tatoeages tot amuletten en van draken tot magische runen, elk element heeft een sterke betekenis en helpt omde herinnering aan de Vikingen en hun unieke erfgoed tot op de dag van vandaag teeren.

Terug naar blog